torsdag 17. september 2009

Britisk miljøterror

Trafigura dumpet problemavfall i Norge til Vest Tank, som hverken hadde kompetanse eller innsikt nok til å håndtere det på en forsvarlig måte. Resultatet ble den store eksplosjonen og spredningen av en gass som sannsynligvis var senepsgass - den fryktede stridsgassen fra første verdenskrig.

At norsk politi ikke engang klarer å hanke inn (og her) Trafigura til avhør er oppsiktsvekkende. Jeg har ikke nok innsikt til å si hvor problemet ligger, men formodentlig ligger det ikke hos Økokrim, som er de som synes å ha sluppet denne nyheten i pressen.

Da må det ligge hos britisk politi, som formodentlig utviser like stor entusiasme i denne saken som norsk politi over et middels sykkeltyveri. At Trafigura selv ikke ønsker å bli avhørt er innlysende. Det er godt dokumentert at de har forsøkt å dumpe det verste problemavfallet sitt i stillhet på fjerntliggende steder og stikke av fort som f*. Det var en skandale der mange døde i Vest-Afrika, og de har forsøkt å dumpe det i Øst-Europa og i Amsterdam. Flaks fikk de først med Vest Tank.

Dette er ikke bare miljøkriminalitet, det hadde glatt blitt definert som terrorisme i 911-proporsjoner av britene om noen hadde smelt av tilsvarende sennepsgass i London. Men Gulen er så langt unna og betyr så lite, og Trafigura er jo et stort selskap i England, og det har sikkert masse advokater og sånt.

Nå skal Trafigura dele skylden for det som skjedde med Vest Tank, men bakgrunnen for det som har skjedd er den britiske miljøterroren mot naboland, og den britiske stats manglende evne eller vilje til å ta et oppgjør med den type holdninger og kriminaltet når det ikke rammer dem selv. Tenk på dem som de patetiske og egosentrisk svin de er neste gang du ser en britisk politiker snakke varmt om samarbeid i kampen mot den kriminaliteten som rammer dem selv.

Ingen kommentarer: