tirsdag 25. august 2009

Kongo er selv på tiltalebenken

Opprinnelig var det to nordmenn som var satt på tiltalebenken (og her) i Kisangani. Det er i utgangspunktet intet spesielt eller iboende galt i det. De er anklaget for drap, og selv om deres egen versjon er 100% rett, er det slett ikke uforståelig at det var skjellig grunn til mistanke og grunnlag for å se nærmere på deres befatning i saken og ta dem i avhør. Så langt er alt greitt.

Men måten saken har utviklet seg på er ut i grøfta, ut på jordet og direkte i retning av nærmeste såpeoperette. Det har kommet så mange rare utspill fra aktoratet og endel andre parter i denne saken. Jeg skal ikke skjære alle over én kam, for det er personer der nede som har fått forsiktig ros, men generelt er det lite ærefull behandling.

Det jeg spesielt reagerer på, er etterforskningens manglende holdepunkter for noe som helst. Det er flust med indisier, og det nærmest hagler med påstander, den ene mer særere enn den andre - men hvor er bevisene? En rettsak er ikke bare et spørsmål om å konstruere et påstått hendelsesforløp som får tilhørernes bifall og så har man vunnet. Det handler om å bevise hinsides tvil. Med sin tvilsomme opptreden har påtalemyndigheten i Kisangani og vennene deres ikke bare satt Moland og French på tiltalebenken, men de har også satt seg selv og hele resten av Kongo på tiltalebenken.

I stedet for å gjøre allverdens rasistiske besserwissere til skamme og vise at Kongo klarer å holde en rettferdig rettsak - med norske journalister som tilskuere - har de spilt ballen rett i fanget på de samme rasistene og nærmest bevist alle deres fordommer. De norske journalistene har gitt kongolesisk rett stort - men ikke uendelig - spillerom. Dessuten vil jeg tippe at de har holdt litt tilbake på kruttet mens de - og de to nordmennene - sitter der nede. La meg tippe at det kommer mer frem etterhvert.

Det verste er at det ikke er nordmenn som har sørget for at det er der de er ... det har de klart helt og holdent alene.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Synd å si det, men...

Det er synd å si dette på en måte som kan virke rasistisk, men jeg lurer på om folk forstår at dette sirkuset faktisk er å anse som "rettferdighet" også i mange av de landene våre nye landsmenn kommer fra. Er det rart at vi får fordommer mot et slikt tankesett, og ikke ønsker at folk med et så naivt og steinaldersk syn på rettsystemet til en stat, skal bo i Norge og praktisere sin "rettferdighet" her?

Unknown sa...

Send inn norske millitærstyrker og hent ut de to nordmennene med makt om nødvendig. Vi kan ikke som nasjon sitte å se på en slik farse utspille seg og to av våre statsborgere bli henrettet av en lynsjemobb fra 1600-tallet.

Hva de to nordmennene egentlig gjorde der nede, om de faktisk er skyldige eller ikke, er egentlig sekundære ting til det overgrepet som blir begått mot de fra et land som ennå har til gode å gå gjennom en industriell revolusjon. Uansett hvor skyldig eller uskyldig du er i hvilken som helst tiltale, har du KRAV på en rettferdig rettergang hvor aktorat må BEVISE din skyld før du kan dømmes for noe som helst. Igjen, deres skyld eller uskyld er irrelevant, det er hva som kan BEVISES som er det eneste relevante spørsmålet. Per dags dato har aktoratet i Kongo ikke kommet med ETT ENESTE bevis for det hendelsesforløpet de beskriver, ikke ETT ENESTE BEVIS. Det de har kommet med kan ikke en gang beskrives som indisier. Den eneste beskrivelsen som passer er "komisk". Det hele minner mer om scenen fra Monty Python filmen "Ridderne av det runde bord"... Hvor Graham chapman, i rollen som Kong Arthur, med noe ukonvensjonell retorikk forklarte hvordan man kan vite om noen er en heks. Anbefales på det varmeste om du ikke har sett den.

"Bevisene":

- Smiler på et bilde hvor han vasker blod. Ja, det kan nok virke noe støtende for enkelte, men det sier ABSOLUTT INGENTING om skyldspørsmålet. Alt dette bildet beviser er at noen har blødd inne i den bilen. Og muligens at de to nordmennene muligens har en noe manglende sans for empati. Om noen blir skutt og drept i bilen min og jeg blir satt til å vaske blodet, hadde nok smilet vært ganske langt unna hos meg. På den annen side beviser dette ABSOLUTT INGENTING i forhold til skyldspørsmålet.

- De har millitære bakgrunner/kontakter. Avslørt som fullstendig oppspinn i norske media de siste 2 dager. Her burde noen på høyere politisk hold i norge gå inn i saken og forklare en eller annen høyt oppe i det kongolesiske retts"systemet" hva securitas er for noe, og at kongens garde egentlig er et buekorps. Kanskje aktor burde taes med på en omvisning i vårt lille snille land høyt oppe i nord, slik at de forstår at millitæret i norge ikke er noe annet enn speiderleir for voksne.

- Spionanklager. Hvilken interesse skulle Norge ha for å "spionere" på Kongo??? No offense tiltenkt for det lille mellomafrikanske landet, men dere har absolutt ingenting Norge som stat kan være interessert i å spionere på. Og dersom de skulle spionere for noen andre, tviler jeg på de forskjellige lutfattige millitsorganisasjonene i landet har midler til å kunne ansette folk fra norge, et land hvor en NAV utbetaling tilsvarer flere årslønner for en vanlig person...

Og btw, når aktor i rettssaken ikke er i stand til å innse sitt feilgrep når norske media tar kontakt med han og forteller han at personen på bildet jobber i en liten lokalavis, er pasifist, har aldri vært i millitæret og at det ble tatt som en joke i fylla. Da forteller det meg at dette er et land som dessverre ikke har en grad av sivilisasjon som gjør at vi behøver respektere deres lover.

Gå derfor inn med elitestyrker fra forsvaret. Black ops, hent de to nordmennene ut fra Kongolesiske myndigheters klamme grep. Så får vi heller ta den diplomatiske krigføringen i etterkant. Vi kan ikke bare sitte å se på to nordmennn bli myrdet av en barbar-stat på denne måten. Selv om de skulle være skyldige, er dette ikke måten å gjøre det på.

Anonym sa...

Jeg tror ikke Kongo synes denne rettssaken er så jævla viktig. Det har store nok problemer fra før.

Det er en del millioner som bar blitt drept i borgerkrigene siden 1997.

Mange utrolig teite innlegg i blogger rundtomkring om denne saken.

No offence.

anders sa...

Til anonym: Ja, jeg er enig i at det er sagt mye rent ut tull om denne saken. Samtidig er den vel egentlig bare stor i Norge og Kisangani - jeg mistenker at resten av verden stort sett ikke bryr seg.

Men når det er sagt, så synes jeg ikke de problemene Kongo har hatt det siste tiåret (nn si problemen de hadde under Fristaten Kongo frem mot 1908) er noen unnskyldning for ikke å holde seg til topp standard når det gjelder rettssikkerhet.

Vi skal ikke være 'omvendt rasistisk' og akseptere og forvente at Kongo ikke har den samme standard for rettssikkerhet som andre. Hvorvidt det ikke er realistisk idag har ingenting med hvorvidt vi stiller de kravene. Man legger ikke lista så lavt at man ikke har noe å strekke seg etter.

Sverre sa...

Jeg bor nå periodevis i Russland, og her er denne saken OVERHODET ikke nevnt....

Anonym sa...

Etter å ha lest om denne rettsaken slår det meg at konsekvensene av en gjennomsnittlig IQ på ca. 65 i Kongo faktisk har følger for det daglige liv og rettsvesenet.

http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

Gud bedre for sinnsyk argumentasjon som er levert i den "rettsalen".

Får håpe det ikke blir slik her også med tiden.

Anonym sa...

Se på hva de fokuserer på, erstatning. Kongo ønsker erstatning av den norske stat, og den påståtte enken ønsker erstatning av de tiltalte. De har gjort de etterlatte til en del av rettsaken. Stort sett så skilles straffesak og erstatningsspørsmål i rettstater. Dette er propaganda for å vise den "hvite manns" undertrykkelse og utnyttelse av kongo i så mange år. Nå ser de en mulighet å ta igjen

anders sa...

Til Anonym: den wikipedia-siden du refererer til omtaler en bok som siden selv sier er kontroversiell, og som jeg synes ser direkte suspekt ut - med en ike helt problemfri masering av statistiske data. Å si at en nasjon har en gjennomsnittlig IQ på 65 er totalt meningsløst utfra alt jeg har lært om hva IQ er.

Anonym sa...

Helt enig i det n0s sier. spiller ingen rolle om de faktisk har drept sjåføren eller ikke. tenk å sitte mutters aleine i et så korrupt land som Kongo og vite at ditt eget land bare sitter og ser på mens usaklige kongolesere knyter renneløkken. som du sier, man burde sende ned en elitestyrke og hente dem ut, om en annen løsning ikke fører frem, også får man ha en rettferdig rettergang her hjemme i Norge.

Unknown sa...

Send inn militærstyrker??? hahaha
Jo, slik fungerer verden. Kongens Garde da eller? Haha enn å skrive noe slikt, det er jo direkte pinlig.

Er man med på leken så får man tåle steken, er det noe som heter.

Om du ikke vil sitte i et svett lite fengsel i et rævhøl av et land og bli dømt til døden av påkledde aper, så foreslår jeg at du reiser på charter til Rhodos i steden.

Unknown sa...

Hele saken må sees i sammenheng med at de som kjører denne saken er:
LAVPANNEDE NEGRE