fredag 21. august 2009

... men han var sikkert et takknemlig offer

Idag ble det kjent at Åge Vidar Fjell ikke var skyldig (og her) i drapet han har sonet 17 år for.

Ikke bare var han ikke strafferettslig tilregnelig, og derfor ikke skulle kunne dømmes for drapet selv om han hadde gjort det. Han kunne etter sigende heller ikke ha utført drapet selv om han kunne bli stilt for retten som strafferettslig tilregnelig.

Det er ikke først gang en person som er litt svakere utrustet enn gjennomsnittet soner lange dommer for drap det senere viser seg de beviselig ikke har utført. I en sak fra Trondheim der to studenter ble drept skjedde det samme. I ettertid fordunster bevisene som dugg for solen.

Men de har nok vært takknemlige å sikte - sett fra politiets side. Og dessuten «løser» man jo saken og har fått en siktet. Hvor mange andre er uskyldig dømt, bare fordi de var ufattelig enkle å få dømt for politiet? Den ene saken etter den andre ramler ut av skapene. Det som er virkelig skremmende i disse sakene, er at det ikke er den egentlige drapsmannen som får skjøvet skylden over på et enkelt offer. Det er politiet som får en i søkelyset, og så biter de seg fast og slipper ikke før de har ham dømt. Sånt er kort og godt slett politiarbeid. Det er slikt som skjer når man ikke klarer å skille mellom virkeligheten og slik man ønsker at den burde ha vært eller tror den er - og politiet skulle minst av alt være utsatt for det.

I saken i Trondheim ble en uskyldig siktet for voldtekt og drap. Da det viste seg at han hadde uangripelig alibi for drapsnatta, begynte da politiet å lete etter en annen? Nei, de justerte scenariet, for de visste at de hadde «rett» mann. Da ble det til at jenta hadde dratt hjem og sovet hele neste dag, og så gått ut og blitt drept i kveldingen neste dag - for da var han i byen. Hva hadde de gjort om han hadde vært to dager utenbys?

Da det viste seg at sæden de fant i jenta ikke var den siktedes, begynte da politiet å lete etter en annen? Nei, de justerte scenariet, for de visste at de hadde «rett» mann. Det ble det til at hun hadde hatt frivillig sex tidligere på kvelden med en helt annen mann, en som ikke ville stå frem da han ble etterlyst. Og så justerte de siktelsen ned til voldtektsforsøk.

Når skip synker og fly krasjer har man havarikommisjoner som ofte er forbausende rett frem i sine karakteristikker av hvem som ikke holdt mål og hvor problemet lå. Det burde man også hatt for justismord.

Ingen kommentarer: