onsdag 19. august 2009

Pinlig for alle

Aftenposten har et oppslag (som er gjengitt i Dagbladet og VG) om et hudflettende notat fra Mona Juul om FNs generalsekretær.

At Ban Ki-moon ikke er den perfekte og dynamiske leder i FN har vi vel fått med oss, i hvert fall i underbevisstheten. Det har liksom vært nokså stille fra den kanten. Han ble utpekt til leder under Bush-administrasjonens storhetstid, og både de og andre var ute etter en generalsekretær som skulle være medgjørlig og ukontroversiell. Jeg antar at han er en «snill gutt» som er blitt forfremmet utover sitt kompetansenivå og sliter med å holde oppe fasaden som effektiv og dyktig.

Men det er pinlig også for UD, for det er denne typen notater som er og skal være interne, og Aftenposten har ikke noe med å få kloa i dem. Noen har lekket dette, og i tillegg til å være pinlig er det også skadelig. Underholdningsverdien av offentligjøring av slike dokumenter er selvfølgelig stor, men det skader Norge i FN overfor generalsekretæren, og det sender et budskap til alle Norges diplomater om at de ikke bør være for direkte i sine notater og rapporter om lokale forhold: de blir ikke behandlet konfidensielt og sikkert.

Jeg synes også det er pinlig for Aftenposten, og det er slikt de burde ha storsinn nok til å holde for seg selv. De må gjerne skrive om generalsekretærens ineffektivitet, men å kline ut kilden for å få et større oppslag gir ikke særlig gode vibber. Formodentlig får de smekk på lanken ved at UD starter en heksejakt på lekkasjen, så det kan vise seg at Aftenposten i praksis har brent lekkasjekilden sin i UD.

Ingen kommentarer: