mandag 17. august 2009

Aktiv dødshjelp fikk nakkeskudd

Jeg må medgi at jeg fniste litt da jeg så at Siv Jensen hadde lagt vedtaket om aktiv dødshjelp på is. Det var egentlig både naturlig og beskrivende for situasjonen. At medlemmer og landsmøtedelegater ønsker det er én ting, men hensynet til ideologi er utrolig nok noe annet.

FrPs ledelse har etterhvert tatt en holdning som i økende grad speiler republikanerne i USA, både i holdninger og politikk. Den pågående diskusjonen i USA om helsereform - noe republikanerne kaller "death panels" - og republikanernes holdning til abort og aktiv dødshjelp peker i retning av at det å ta liv er absolutt forbudt. Øhhh ... ja med mindre det er i krig selvfølgelig, eller det er en av "dem" (enten det er muslimer eller meksikanere eller noe slikt). Og det er leit om noen dør under tortur, men shit happens, og forresten er jo torturen for å redde amerikaneres liv. Ja, og det er greitt å henrette noen. Og de som dør fordi de ikke hadde tilgang til lege eller goder vi tar for gitt har jo bare seg selv å takke, så egentlig er det ikke våre unnlatelsessynder som dreper dem.

Disse og mange flere unntak finnes jo, men bortsatt fra det er det absolutt synd å ta liv, for det moralsk forkastelig, utilgivelig ondsinnet osv osv. Og det er denne ideologien FrP stadig legger seg nærmere opp til. Men Norge er ikke like religiøst fokusert som USA, og derfor sa Frp-medlemmene ja til aktiv dødshjelp her i Norge, der republikanerne i USA aldri ville finne på å føle seg fristet til noe slikt.

Det meste interessante i alt dette, er hvordan Frp-ledelsen valgte å overstyre vedtaket og legge seg på linje med republikanerne fremfor sine egne medlemmer.

Ingen kommentarer: