søndag 12. oktober 2008

Dette skremmer meg skikkelig

Da redningspakkene kom på bordet i midten av forrige uke, trodde jeg at det hele ville bremse opp og flate ut i en ukes tid eller så, for så enten å ta seg litt opp, eller starte et nytt, men mildere fall videre ned. Det som skjedde var at børsene gikk inn i et nytt stup. Det skremmer vannet av meg og peker mot full kollaps.

Poenget er at økonomer og børshaier og desslike er flokkdyr. Med noen ganske få unntak piler de etter hverandre som lemen. Når det er opptur kaster de seg alle på de samme aksjene - som av en eller annen grunn da stiger til himmels. Etterpå selvforklarer de det med at de er geniale børsanalytikere, men i bunn og grunn er det ofte konform gruppementalitet som ligger bak. De utviser like stor gruppementalitet når det går nedover også, og plutselig skal de alle selge seg ut samtidig - og nedover er forunderlig nok nettopp den veien det går.

I utgangspunktet er denne atferden bare litt småsjarmerende - nesten som sliterne på den brune puben på hjørnet, de treningsnarkomane eller andre med milde atferdsproblemer. Det som gjør det farlig er at børsspekulantene leker ikke bare med sine egne penger og sin egen helse - de leker med våre penger, våre hus og vår fremtid.

Årsaken til at jeg er skremt er at fiskestimen av børsanalyktikere ser nå ut til å «bestemt seg» for at denne krisen kommer til å utvikle seg til en full resesjon. Det kommer den også trolig til å gjøre, for børsspekulantenes profetier er vanligvis selvoppfyllende. Det skumle med en slik resesjon er at man har erfaringstall for hvor dyp den skal være og hvor lenge den skal vare. Det vil si at børsgenienes penger ikke pipler frem igjen før vi har hatt høy arbeidsløshet i 18 måneder, før boligprisene har halvert seg ... før alle indeksene deres viser at vi har vært tilstrekkelig gjennom en resesjon. Dette er også en kollektiv vrangforestilling, men børshaiene tenker ikke logisk, de fungerer etter en diger samling med snusfornuftige tommelfingerregler, og de sier at nå er det resesjon, så salt ned pengene og vent til alt har gått tilstrekkelig til helvete før du henter dem frem igjen. ... Selvoppfyllende vrøvel er fremdeles selvoppfyllende.

Så spenn fast sikkerhetsbeltene, dette kommer til å bli en turbulent tur.

1 kommentar:

anders sa...

Oppdatering: Børsene i den arabiske verden har åpent på søndag, og har gjennomgående fall på 5-10% ved åpning, dersom man skal tro nyhetsmeldingene. Hold deg fast!