søndag 12. oktober 2008

Skål for soldatene!

BT forteller at det nå blir øl for mannskapene i norske militærleire, og det er sannelig ikke en time for sent. Først og fremst, befalet i de samme leirene har badet i billig sprit i befalsmessene i årevis - og selv om disse nå etterhvert er underlagt «normale» regler tviler jeg på at norske befalsmesser har blitt tørrlagte. Den forskjellen mellom mannskaper og befal som eksisterte var dobbeltmoral.

Dernest har øl alltid vært en del av vår kultur, i England på tidlig 1700-tall drakk man i de større byene intet vann, bare øl eller sterkere saker. At man hadde alkoholproblemer bør ikke stikkes bort, men de hadde nok mer med at man også nesten druknet i billig gin (som tidvis kostet mindre pr volum enn øl). Kongen av Preussen rundt 1700 uttalte at han ikke stolte på soldater som startet dagen med den ufyselige kaffe-uskikken, og at øl hadde fungert i hans armé i århundrer. I den britiske marine fikk mannskapene daglige rasjoner av grog (blanding av rom, vann og sukker) helt frem til 1960-tallet. Eksemplene på at øl er en kulturdrikk som var full-integrert i samfunnet er utallige.

At man nå normaliserer også dette aspektet ved Forsvaret må bare bejubles. I den grad vi nordmenn har et uheldig forhold til øl, skyldes det hovedsaklig at det prises høyt, båndlegges hardt og utskjelles ofte. Det gjør det spennende, det gjør det macho, det gjør at man drikker proaktivt, og det gjør at man drikker sjeldnere men i langt større kvanta. Fremfor alt gjør det at nordmenn går berserk i baren når man har passert Ferder eller Svinesundsbrua.

En gang var det forskjell mellom avholdsbevegelse og totalavholdsbevegelse. De første var kategorisk kun mot sprit, mens de var for måtehold av øl og vin. Idag har vi kun totalavholdsbevegelser - selv om mange av oss egentlig er «avholds» eller måteholds uten egentlig å vite det.

Ingen kommentarer: