torsdag 16. oktober 2008

Nå kan ikke McCain lengre slå Obama med rene midler

Nei, McCain tok ikke igjen Obama, selv om han ikke falt igjennom. Jeg er overrasket over hvor dårlig McCain gjør det på disse debattene. Der Obama har konsistente resonnementer og faktisk gir mening og som fokuserer på problemene, der har McCain løsrevne talking points, emosjonell nøkkelord på spissen, platte selvfølgeligheter - det er faktisk vanskelig å følge et resonnement hos ham, for det er vanligvis ikke der. Dessuten blunker han nesten hele tiden - og det er ikke tillitsvekkende. Likevel, forskjellen mellom logisk resonnerende demokrater og emosjonelt virkelighetsfjerne republikanere var den samme som i de to forrige valgene - men som McCain selv sa: han er ingen Bush.

Men det vesentlige er ikke hvem som stemmer, men hvem som styrer avstemningsmaskinene, for å parafrere Stalin. Dessuten er det fremdeles mulig for at en «october surprise» kan snu hele valgkampen på hodet.

Grunnfjellet av republikanerne er så intenst hatske i sitt syn på Obama at enkelte valgmøter minner om en lynsjing. McCain og Palin er tidvis subtile i hvordan de pisker opp stemningen, men de gjørelite (og i Palins tilfelle intet) for å roe gemyttene. Jeg frykter at det ender med at en galning skyter Obama. Det vil gi opptøyer over hele USA, som igjen gjør at valget må utsettes. Det finnes ingen presedens for det, men i nye situasjoner må man improvisere. Man får håpe at det ikke skjer, men jeg frykter.

Ingen kommentarer: