mandag 13. oktober 2008

Please panic now!

Så er altså kjøpefesten på Island over, børsen er stengt og det er reell frykt for at hele øya går konkurs. IMF kommer sikkert og hjelper til, og en og annen stormakt er sikkert villig til å betale godt for å leie Keflavik-basen som USA har forlatt. Island har tross alt en ypperlig plassering i Nord-Atlanteren. Islendingene har god utdanning, bra med energi, og de er flinke til å overleve på små ressurser, så de kommer nok ned på beina.

At man hamstrer nå, kommer imidlertid til å forsterke problemene, for man sender de siste pengene ut av landet i frykt for prisene på importvarer går opp og at de ikke blir å oppdrive. Panikkhamstring er i sannhet den beste måten å skaffe seg varemangel på.

Kommer problemene hit? Kanskje. Men islandske banker var i særklasse blant de aller yappeste til å kjøpe seg opp i øst og vest med høy sigarføring. Pengene de betalte med hadde de lånt av hverandre, så i praksis var det et pyramidespill. Det hele er bare enda ett argument for regulering av finanssystemet - som om vi ikke hadde nok argumenter fra før. Nei, jeg tror ikke norske banker er like sårbare som de islandske.

Det ble sagt at Island er et dyrt land, til og med dyrere enn Norge er det blitt hevdet. Kanskje det er på tide å tenke på å reise dit? Det er sikkert billigere der nå.

Ingen kommentarer: