mandag 13. oktober 2008

Tre år et et godt estimat

Det er et kanskje godt estimat at det vil ta tre-fire år med ubehageligheterfør vi er igjennom denne krisa - dersom den utvikler seg til en full resesjon. Det er erfaringsdata som understøtter dette, men det kan også bli en selvoppfyllende profeti at det må gå like ille og ta like lang tid som de 3-4 siste gangene det har vært resesjon. La meg tippe at de finner ut at vi er rundt seks måndeder inne i problemene allerede, og at det fremdeles er ett år til bunnen er nådd, og at det deretter er halvannet år med ettervirkninger får vi er tilbake til normalen. Det er dersom vi kun ekstrapolerer fra tidligere tider.

Det som er langt mer interessant er hva som kommer til å bli spesielt med denne krisa, for det er alltid noe som er spesielt eller særegent. Blir det krisen der man nasjonaliserte alle bankene. Blir det krisen der man innførte den skatten på valuttatransaksjoner som Attac ønsker? Blir det krisen der kapitalismen blir like diskreditert som kommunismen er blitt? Blir det krisen som leder inn i totalitære regimer eller en krig?

Det er forbausende lett å spå når man bare ekstrapolerer eksisterende trender. Det som er vanskelig er å forutsi nye trender og brudd i eksisterende trender.

Ingen kommentarer: