søndag 12. oktober 2008

Hjerterått i finanskrisen

Dette er hjerterått, men forvent at vi ser flere slike nyheter i ukene og månedene (og kanskje årene) fremover. Det som de nykonservative så vakkert har kalt «den usynlige hånd» er i bunn og grunn en solid porsjon grådighet krydret med egoisme og pakket inn som almennytte. «Greed is, for the lack of a better word, good» som Gordon Gekko formulerte det.

Når nå pengekista er tom, revner de sukkersøte reklamebildene, og de virkelige holdningene kryper frem. Da er det underordnet at gamle oldemor må ligge en måned ekstra på likhuset, for nå er det pengene som er viktigst. Men ikke la deg lure, det har vært slik hele tiden, det var bare ikke så synlig før. Det er ikke lengre så innpakket i vakre ord og edle utadrettede motivasjoner.

Vent å se flere slike ting senere - og det kan bli temmelig uestetisk. Sydenturister som har strandet i ferieparadiset som viser seg å være feriehelvetet den dagen charterselskapet går konkurs og kredittkortene ikke lengre virker. Finne naboen tiggende på gata. Soldater som man ikke lengre har råd til å hente hjem, selv ikke de levende. Når det ikke er drittungene i nabolaget som går på epleslang, men mafiaen som skal selge frukten på svartebørsen. Når parkene blir potetåkre. Jeg tror ikke det går så langt denne gang, men la oss ikke underslå at det er i den himmelretningen vi for øyeblikket seiler.

Ingen kommentarer: