søndag 12. oktober 2008

Å lede er ikke å vinne

Meningsmålingene (og her og her) viser at Obama ikke bare leder, men faktisk drar ifra McCain på meningsmålingene. Hvorvidt det leder frem til at han faktisk blir president er slett ikke sikkert. Det er mange faktorer som må tas med i dét regnskapet:
  • I USA er det dessverre like viktig å skremme folk fra å stemme som å få dem til å gjøre det. Mange steder konfronteres man på hvorvidt man har stemmerett når man møter opp for å stemme. Har du en utestående parkeringsbot? ... henger etter i husleia? tsk-tsk ... du vet vel at politiet sjekker for slikt i køen inn til stemmelokalet? Tradisjonelt har republikanerne vært flinkest til å gjøre dette i demokratiske områder.

  • Dersom du har gjort det skyldig i et lovbrudd av en viss grad av alvor - felony - mister du stemmeretten permanent. Det lyder rart for oss, men i det minste er det en regel som gjelder alle, ikke sant? Vel ... nei. De svarte i USA har «likere» navn enn hvite, fordi de har «arvet» etternavnene fra sine forfedres slaveeiere, derfor er Washington, Jackson, Armstrong osv idag «svarte» etternavn, selv om det opprinnelig var plantasjeeierfamilier av engelsk opprinnelse. Når delstaten vasker ut «felons» fra manntallet, så går det ofte flere med samme navn. Og vasker man i tillegg litt grundigere i demokratiske områder ... ja, så kan man signifikant forskyve maktbalansen. Resultatet er at mange grunnløst mister sin stemmerett, og oppdager det ikke får på selve valgdagen når det er for sent å rette på.

  • Avstemningen er tatt over av datateknologi, og mange har demonstrert hvor lett det er å manipulere avstemningsmaskinene. Ingen har idag vist at disse maskinene fungerer så godt at man kan stole på eller etterprøve resultatet. Om maskinen etter valget kommer opp med et tall, er det intet man kan gjøre utover å akseptere det. Ved tidligere valg har man vist statistisk utfra valgdagsmålinger at det har vært valgfusk - det er bare ingen som ønsker å rote i det.

  • Systemet i USA er lagt opp til at vinneren i en delstat får alle delegatene, og dermed er det stor gevinst å hente på å jukse selv noen få prosent. I 2000 var det nettopp i Florida tilsynelatende bare noen få hundre stemmer som skilte. Ettersom de stoppet omtellingen like får den hadde bikket seieren over til Gore, så gikk alle de 25 stemmene til Bush. Systemet kunne ikke bedre ha favorisert juks om det så var designet for det.

  • Det er vanskelig å forhåndsstemme, noe som favoriserer de som reiser minst og de som bor på mindre steder. I de store byene har vi tidligere sett at man har hatt køer foran stemmelokalene på mangfoldige timer, og mange snur når de ser køen. Litt færre som stemmer. Republikanere trekker på skuldra og påpeker at om de ikke gidder å stemme så .... Men om du er 70 år og har svak helse og køen er åtte timer lang? En undersøkelse viste at sjongleringen av fordelingen av avstemningsmaskiner favoriserte republikanerne.

  • Det er også vanskelig å fjernstemme, og det favoriserer de som bor i USA over de som bor utenlands. Demokratene knuser republikanerne blant ikke-amerikanere, så man kan anta at amerikanere i utlendighet er mer bereist og mer influert av holdninger utenlands, og dermed heller mest mot demokratene. Gjør det litt vrient å stemme utenlands fra, og vips, enda litt færre demokrater. Unntaket er i de væpna styrker, der det er svært så enkelt å stemme - men der er det også en overvekt av republikanere, sies det.
Dette er ikke en komplett oversikt over alle teknikkene som brukes for å jukes under presidentvalgene - skjønt jukse ... noen av disse teknikkene er jo faktisk teknisk sett lovlige. I tillegg har de endel andre interessante teknikker for kongressvalgene.

Hvem som vinner er avhengig av så ufattelig mye mer enn hvem som ønsker å stemme hva. Jeg ser ikke bort fra at valget blir en overraskelse, hvorpå synserne umiddelbart starter å lete etter årsaken til at Obama ikke fikk så mange stemmer som meningsmålingene sa han skulle hatt: Kanskje var det rase? kanskje var det Palin som fikk dette berømte «grunnfjellet» av verdikonservative republikanere til å materialisere seg utpå nok en valgnatt? En eller annen forklaring dukker sikkert opp i grevens tid og eliminerer behovet for å vurdere om det har vært valgfusk dersom valgresultatet ikke stemmer med meningsmålingene.

Og så er det jo oggå mulig at valgresultatet blir i overensstemmelse med meningsmålingene.

Ingen kommentarer: